Aktiviteter


Ett 40-tal medlemmar i SweTai samt TAS, Taiwan Association in Sweden, samlades den 10 februari på fina restaurangen Söderpiren i Halmstad för att fira in Drakens år 2024. Med god mat, en fin utsikt och aktiviteter som mahjiang, kalligrafi och karaoke, samt varandras goda sällskap, jagade vi bort vinterdagen för några timmar.Kalligrafi, dans, fiolmusik och bildspel var några av ingredienserna i och kring SweTais tält på Kulturnatten i Lund den 16 september 2023. Vi var detta år placerade mitt i centrum, på Botulfsplatsen, och mycket folk flanerade förbi och stannade till, nyfikna på vårt utbud och på Taiwan.Den 17 september 2022 deltog Svensk-Taiwanesiska Vänskapsföreningen i vanlig ordning i Lunds Kulturnatt. Symboliskt nog stod vårt tält mittemellan ett tält till stöd för den demokratiska oppositionen i Nicaragua och ett tält till stöd för det kämpande Ukraina. Vi var dessutom tvungna att hålla kvar tältet så det inte skulle lyfta i höstvindarna. Trots detta fick vi många besök av intresserade, sådana som lockades av budskapet, och sådana som lockades av en dansande San Tai Zi-gud. Det var dels sådana som ville veta mer om Taiwan, dels sådana som redan kände till Taiwan och ville knyta kontakten med oss som förening eller som ville visa oss sitt stöd, samt en och annan som var av annan åsikt, vilket ledde till intressanta diskussioner. Det var tydligt att Taiwan känns mer aktuellt och angeläget för allmänheten nu än någonsin tidigare.Söndagen den 19 juni 2022 samlades medlemmar i SweTai på natursköna Bosjö kloster utanför Höör, vid Ringsjöns strand, för att fira föreningens tioårsjubileum. Speciellt inbjuden gäst var Louise Byström, före detta svensk representant på Swedish Chamber of Commerce i Taipei. Louise berättade lite om "Twenty years' reflection and future for Taiwan". Ordförande Alicia Wu-Engblom gjorde en tillbakablick på höjdpunkterna hittills under föreningens historia. Förre ordföranden Anders Lord berättade kort om bakgrunden till att SweTai bildades, och sekreterare Arthur Holmer gav ett föredrag om urbefolkningen i Taiwan.
Kulturnatten 2021 blev en stor succé! Swetai stod på Bantorget i Lund och berättade om vad föreningen gör, informerade om Taiwan och spelade mysig taiwanesisk musik. Trots dåligt väder var det sällan tomt vid tältet, och vi välkomnade både nya och gamla medlemmar.Under Kulturnatten 2020 digitaliserades våra flyers och vi skapade en film om Taiwan och föreningen. Se allt här.Den 25 januari 2020 samlades över 40 personer, både gamla medlemmar och nya vänner, för att fira in det kinesiska nyåret, råttans år. I föreningslokalen på Östra Torn i Lund bjöds det på god mat, möjlighet att sjunga karaoke och att spela ma-jiang.


Söndagen 6 oktober firade vi i Folkets hus i Höör kulturfest och 2019s årsmöte. Tillsammans fick vi njuta av taiwanesisk mat medan vi diskuterade Swetais kommande planer och projekt.


Den 21e september 2019 stod vi som vanligt på Kulturnatten i Lund! I år stod vi på Mårtenstorget, från 14:00 till 20:00. Många intresserade besökare tittade förbi - både nya och gamla vänner!

Tillsammans firade vi in det kinesiska nyåret den andra februari 2019 i Hässleholm. På Wok House åt vi lunchbuffé och det fanns lotteri och godis till barnen. Även Paul Huang från Taipei Mission in Sweden deltog under eftermiddagen.Årsmöte och kulturfesten 2018 firades i år lördagen den 29e september på Folkets hus i Höör. Vi träffades under eftermiddagen, åt god taiwanesisk mat och höll samtidigt i årsmötet från 2018. Med både nya och gamla medlemmar skapade vi tillsammans en fantastisk eftermiddag!

Den 15e september 2018 stod Svensk-taiwanesiska vänskapsföreningen på Lundagård från och med 15:00. Vi firade femte året som en del av Kulturnatten.

Namninsamling

I samband med att svenska myndigheter införde en ändring i sin benämning av Taiwan, till Taiwan, provins i Kina, i officiella dokument, skrev föreningen protester till berörda myndigheter, vilka även skickades till press och politiker ur olika partier. Dessutom tog föreningen initiativ till en namninsamling i ärendet på Internet. Denna insamling, som publicerades den 8 mars, fick ett enormt gensvar. Den undertecknades under några veckor av mer än 15 000 personer från ett 40-tal olika länder. Se petitionen här.

Årsmöte

Föreningens årsmöte 2018 hölls i kvarterslokalen på Spexarevägen i Lund, lördagen den 10 februari.

Vid årsmötet diskuterades föreningens framtida organisation och vi bestämde oss för en enklare struktur. Det blev även en del förändringar i styrelsen. I fortsättningen kommer Kulturnatten vara föreningens stora satsning.

Det serverades också en stor buffé av olika rätter med taiwanesisk prägel. Evenemanget besöktes från både nya och gamla vänner.SweTais höstfest 2017, som hölls i Lund lördagen den 23 september, visade sig bli det mest välbesökta arrangemanget hittills i föreningens historia. Ett 60-tal personer fyllde lokalen på Spexarevägen.

Bland gästerna fanns ett stort antal unga taiwanesiska utbytesstudenter, men också nya svenska vänner liksom en kader av SweTai-veteraner. Många hade tagit med sig mat, som glatt avnjöts.

Ett majhongbord drog också till sig stort intresse, och några av oss tog tillfället i akt att sjunga karaoke och framföra livemusik.
Vi medverkade för fjärde året vid Kulturnatten i Lund, som detta år hölls lördagen den 16 september.

Detta år hade vårt tält, liksom tälten tillhörande andra föreningar, fått flytta från Lundagård till Mårtenstorget, mitt i hjärtat av Lunds centrum. Och det visade sig att denna plats var minst lika bra som vår gamla.

Trots att hela veckan inför kulturnatten varit trist och regnig steg solen fram när vi började montera vårt tält, och vi fick vara med om ännu en skön eftermiddag och kväll bland besökarna till evenemanget. Liksom tidigare år var många förbipasserande nyfikna på oss och vår verksamhet.

Vi träffade ett stort antal taiwanesiska utbytesstudenter i år, men förstås även svenskar och andra nationaliteter. Vi hade många intressanta och fruktbara diskussioner med våra gäster. Dessutom delade vi ut inbjudningar till den höstfest som föreningen förlagt till kommande helg, och många personer uttryckte sitt intresse för att komma dit. (För mer om festen, se separat artikel!)
Föreningens årsmöte 2017 hölls i kvarterslokalen på Spexarevägen i Lund, lördagen den 14 januari.

Vi kunde konstatera att det gångna årets höjdpunkt var Kulturnatten i Lund, då vårt tält lockade många intresserade besökare. Den aktiviteten, samt att vi finns på Nätet med vår hemsida, har gjort att ett antal människor hittat oss och tagit kontakt i olika ärenden.

Mötet beslutade att även detta år deltaga vid Kulturnatten. Vi kommer också att bjuda in till en fest i anslutning till Kulturnatten, då vi först och främst ska umgås och ha trevligt. Vidare är det vår ambition att göra färdigt den instruktionsfilm i mahjong som är påbörjad. Vilka övriga aktiviteter som kommer att genomföras under året blir föremål för kommande beslut i styrelsen.
SweTai medverkade för tredje året vid kulturnatten i Lund, lördagen den 17 september.

Kombinationen kulturnatt i Lund och SweTai verkar vara en garant för fint väder! Det blåste visserligen en del friska vindar när vi satte upp vårt tält, och under ett par timmar framöver. Men ganska snart lugnade det ner sig och blev till en underbar sensommarkväll. Intresset för oss och vår förening var stort, liksom tidigare år. Vi hade besökare från såväl Sverige och de nordiska länderna, som Medelhavsområdet och östasien - inklusive Taiwan. Vi fick besök av människor som blev oerhört glada över att vi finns, och som även frågade hur de kan hjälpa till. Ljuv musik i våra öron, förstås!

Här kan du se bilder från evenemanget!
Föreningens årsmöte 2016 hölls i kvarterslokalen på Spexarevägen i Lund, lördagen den 13 februari

När föregående år redovisades kunde vi konstatera både en positiv och en negativ utveckling. SweTais målsättning, att informera och öka svenskarnas medvetenhet om och intresse för Taiwan, har utan tvekan uppnåtts. Inte bara fick vi återigen stor uppmärksamhet vid Kulturnatten i september, många människor hittade till vår hemsida och tog kontakt med oss i olika ärenden. Det känns bra!

På den negativa sidan har vi den ekonomiska utvecklingen - försöket med noll (0) kronor i medlemsavgift utföll inte till belåtenhet - och det faktum att vi har alltför få aktiva medlemmar för att kunna utveckla vår verksamhet.

Inför det nya året har vi ambitionen att utöka vår närvaro vid kulturevenemang på olika platser i södra Sverige. Vi har också spikat en vårträff då vi har för avsikt att spela in en instruktionsfilm i konsten att spela mahjong. Den infaller den 14 maj. Vi hoppas på ett bredare engagemang och ekonomiska bidrag för att kunna genomföra vårt program.
För andra året deltog SweTai vid kulturnatten i Lund, vilken detta år 2015 ägde rum lördagen den 19 september.

Vädrets makter fortsätter att vara oss nådiga, liksom förra året var det en fin höstdag. Vårt tält var bra placerat i Lundagård, något längre bort från dansbanan än föregående år, men mitt i stråket. Vi fick också, precis som i fjor, många besökare som tittade på vår planschutställning, tog för sig av våra foldrar - i år även på engelska! - ställde frågor och inhandlade lite av de småsaker vi hade till försäljning.
Årets våraktivitet ägde rum på den norska nationaldagen, söndagen den 17 maj, i kvarterslokalen på östra Torn i Lund.

Det blev en lättsam tillställning där ett antal medlemmar träffades, åt medhavd mat, lyssnade på taiwanesisk musik och trivdes i varandras sällskap. Ett inslag i träffen denna eftermiddag var pappersvikning, vilket både stora och små med förtjusning tog del av.
SweTais årsmöte 2015 ägde rum i kvarterslokalen på Spexarevägen i Lund, första lördagen i mars. Under mötesförhandlingarna, då föreningen bland annat fick en ny och en ny-gammal styrelseledamot, diskuterades flera intressanta frågor om verksamheten och formerna för denna.

Vi enades exempelvis om att försöka utöka våra utåtriktade aktiviteter, av typ Kulturnatten i Lund. Vi kommer under våren att undersöka vilka andra platser som kan vara aktuella för oss. Dessutom beslutade mötet att medlemsavgiften för innevarande år ska sättas till noll (0) kronor. Detta är ett försök som senare ska utvärderas. Vi tror att för oss nödvändiga medel kan komma in på annat sätt, vilket våra aktiviteter hittills också har visat.

Årsmötet avslutades med ett lättsamt samkväm, vilket i vanlig ordning var öppet för allmänheten.
Den 10 oktober är Taiwans nationaldag, Double-Ten. För att fira detta samlades lördagen den 11 oktober medlemmar ur sydsvenska Svensk-Taiwanesiska Vänskapsföreningen och vänner från göteborgsbaserade Sweden Taiwan Society för en gemensam fest.

Vi ordnade denna premiärfest på "neutral mark", halvvägs mellan Skåne och Göteborg, i de höstvackra halländska skogarna, hemma hos en medlemsfamilj. Det blev knytkalas med samkväm på svenska och mandarin, nya vänskaper knöts och gamla befästes, och vi avnjöt dignande bord med taiwanesiska och svenska läckerheter, samt en särskild födelsedagstårta för Taiwan.

Eftersom eftermiddagen var solig och mild, passade några av oss på att pröva vår lycka i svampskogarna i närheten, medan andra drog igång med karaoke och mah-jong. Istället för fyrverkerier, avlöstes tonerna av Taiwanpop med skramlet från mah-jong-bordet ända fram till småtimmarna. En riktig succé, som vi gärna upprepar!
Lördagen den 20 september 2014 tog SweTai ytterligare ett steg i föreningens utveckling. För första gången deltog vi i ett större, offentligt evenemang, nämligen Kulturnatten i Lund där vi hade ett tält.

Det blev en stor succé! Vårt tält var strategiskt väl placerat mitt i Lundagårds park, där mycket folk passerade. Många av dem stannade till och tittade på våra affischer och broschyrer, valde och handlade bland de små prydnadssaker vi sålde, och inte minst samtalade med oss. Där var människor som hade planer på att åka till Taiwan och ville ha information om ett och annat; där var människor som redan besökt Taiwan och ville berätta om sina (oftast mycket positiva) erfarenheter; där var människor som undrade vad vår förening pysslar med.

Vädermässigt var det också en fullträff. En eftermiddag med solsken och 20 grader avlöstes av en ljummen sensommarkväll - mindre än 36 timmar senare var höstrusket över oss. Här kan du se fler bilder från evenemanget!
Andra söndagen i maj 2014 samlades "svensk-taiwaneser" på östra Torn i Lund där vi lärde oss göra både zongzi och taiwanesisk surkål.

Zongzi är klibbigt ris blandat med diverse godsaker - såsom kött, svamp eller nötter - inslaget i blad, och äts framför allt i samband med drakbåtsfestivalen. Eftersom denna gamla högtid infaller den femte dagen i månkalenderns femte månad (detta år 2 juni) tyckte vi det passade att laga och förtära denna rätt vid vår träff.

Under Shufens ledning tillverkade vi även taiwanesisk surkål, som är besläktad med, och ungefär lika stark som, koreansk kimchi. Det blev en trevlig eftermiddag och en god måltid.
I samband med årsmötet den 8 februari 2014 arrangerade SweTai en öppen aktivitet med karaoke och knytkalas. I maskinen fanns sånger på såväl mandarin och taiwanesiska som engelska. Omkring 40 personer mötte upp i kvarterslokalen på östra Torn i Lund för en trevlig eftermiddag.
SweTais höstträff 2013 gick i skolans och lärandets tecken. Evenemanget sammanföll med Lärarnas dag, som firas i Taiwan den 28 september. Då uppmärksammas också arvet efter filosofen Konfucius, kallad "den store läraren".

Föreningen bjöd på ett varierat program där presentationer och berättande om skolan i Taiwan - såväl för ett taiwanesiskt barn som för en student från annat land - blandades med praktiska övningar i kalligrafi och pappersklippning. I vanlig ordning serverades te och tilltugg.

Vi hade glädjen att få se ett antal nya ansikten i kvarterslokalen på östra Torn i Lund, denna vackra sensommarlördag.

Sista lördagen i april arrangerade Svensk-Taiwanesiska Vänskapsföreningen en familjedag på Hässleholmsgården i Hässleholm. Ett 30-tal personer hade tagit sig dit - gamla medlemmar såväl som nya vänner.

Alicia Engblom Wu höll i avdelningen "barnlekar". Hon visade bildspel och filmer där såväl fjäderboll som diabolo presenterades, och därefter fick alla prova på. Och det var lika roligt för liten som för stor.

Jolene och Angela ledsagade oss genom några kinesiska och taiwanesiska barnvisor, och i det fina vårvädret kunde intresserade sitta utomhus och spela mahjong. (Dock utan penninginsatser!)

Du kan se fler bilder från evenemanget här!Föreningens årsmöte i början av mars 2013 kombinerades med en aktivitet, kallad Dumpling Day, dit även icke-medlemmar var inbjudna. Drygt 30 personer hade slutit upp. Under ledning av Shu-chien tillverkades dumplings som sedan avnjöts enligt alla konstens regler med soja, sesamolja, vinäger och vitlök.

Du kan se fler bilder från evenemanget här!

Och här får du Shu-chiens recept på dumplings.Sista lördagen i september 2012 firade Svensk-Taiwanesiska Vänskapsföreningen månfestivalen, det första publika evenemanget i föreningens regi. Ett 40-tal personer mötte upp till festen i Lund, varav flera nya bekantskaper. Vi berättade om månfestivalens historia, visade bilder och lyssnade på musik från Taiwan, samt serverade te och tilltugg - däribland förstås månkakor. Susan från Æ’lmhult demonstrerade även kalligrafi och vi fick några nya medlemmar i föreningen.Efter att formellt ha bildats av interimsstyrelsen vid en träff i Lund i november 2011, tog Svensk-Taiwanesiska Vänskapsföreningen fart vid årsstämman i Vinslöv den 4 februari 2012. Här nedan ser ni några bilder från föreningens allra första årsstämma.